Navigácia

  • Športová trieda

  • Svetový deň srdca

    Hlavnou ideou tohto dňa bolo žiakom 2.C triedy zvýšiť povedomie, akými spôsobmi sa môžu starať o svoje srdiečko, aký je šport, zdravá výživa, životospráva, predchádzanie stresu dôležité pre ich zdravý vývoj.

    V tento deň sme sa spoločne naučili zaujímavosti o srdci, vypracovali sme pracovné listy s touto tématikou, zatancovali sme si a každý si symbolicky vymaľoval svoje srdiečko.

  • Svetový deň mlieka v 2.C triede

    Dňa 30.9.2020 si žiaci prvého stupňa pripomenuli formou tematického vyučovania Svetový deň mlieka v školách, ktorý je podporovaný Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo už od roku 2000.

     

    Žiaci 2.C triedy si význam tohto dňa pripomenuli rôznymi pestrými aktivitami, tematickými listami z matematiky a slovenského jazyka, pozreli si cestu mlieka od ručného, či strojového dojenia kráv, oviec, kôz až po jednotlivé produkty vyrobené z mlieka, vyrobili si plagát, pili mliečko a zhotovili si bryndzovú nátierku.

  • Workshop - O Spišskej Novej Vsi

    Dňa 28.9.2020 sa v rámci vyučovania pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu z 27.9. uskutočnil workshop s názvom ,,O Spišskej Novej Vsi“.

          Deň prebiehal v troch 1,5 hodinových  blokoch kde si žiaci v skupinách po troch alebo štyroch plnili zadané úlohy.

          Začali sme rozhlasovou reláciu, ktorú odvysielala školská redakcia.

          V prvom bloku žiaci pracovali s textom v spišskom nárečí. Po prečítaní  ho pomocou ,,prekladového“ slovníka preložili do spisovnej slovenčiny gramaticky správne a následne krasopisne prepísali. Počas práce pod vedením vyučujúcich sa oboznámili s pôvodným nárečím a poukázali na rozdiely vo výslovnosti a gramatike. V závere ho dvaja zo skupiny striedavo čítali v našom nárečí a ľubozvučnej slovenčine, čo mnohým vyčarilo na tvári úsmev.

          2. blok  zahŕňal historický, geografický a prírodopisný vedomostný kvíz a praktickú časť, kde cieľom bolo vytvoriť sprievodcovskú mapu vybranej oblasti nášho mesta, ktoré by daná skupina chcela odprezentovať návštevníkom. V závere každá skupina pomocou hovorcu alebo vedúceho skupiny odprezentovala vytvorenú mapu alebo plán mesta. Vzájomne si vymenili komentáre a hodnotenia a vyučujúci ich oboznámili s výsledkom vedomostného kvízu.

          3. blok sa odohrával vo výtvarno-hudobnom duchu. Úlohou žiakov bolo vytvoriť farebný návrh nového erbu nášho mesta, popri tom si vypočuť ukážky siedmich regionálnych skladieb/ľudoviek  v spišskom nárečí a jednu si vybrať a spoločne zaspievať.

          Nakoniec si v triede vytvorili výstavku prác z celého dňa, aby sa pokochali vlastnou prácou a tvorivosťou. Tiež sa ,,ukázali“ pred odbornou porotou a tá ju mohla vyhodnotiť a najlepších oceniť.

          Verím, že tento deň žiakom priniesol mnoho zážitkov, tvorivosti, vedomostného obohatenia a to vo vzájomnej spolupráci a pomoci v netradičnej forme vyučovacieho procesu.

    Tu sú naši víťazi v každom ročníku jeden

    5.C,  6.C,   7.B,  8.A,  9.A

  • Svetový deň prevej pomoci

    Všetci sme viac či menej zraniteľní, ale všetci sme schopní naučiť sa a v praxi použiť život zachraňujúce úkony. Keďže zdravie je to najcennejšie a najvzácnejšie čo máme, rozhodli sme sa pripomenúť tento deň aj naším zverencom a informovať ich o dôležitosti poskytovania prvej pomoci, v najrôznejších kritických situáciách, čo zároveň vedie k záchrane ľudského života.

  • Medzinárodný deň materinského jazyka

    Pre zobrazenie celého článku klikni TU

    Dokument - Základná škola, Z. Nejedlého 2, Spišská Nová Ves

  • UČÍME SA Z DOMU v Sovičkovej online škole

             Žiaci v 2.A nezaháľajú a vzorne pracujú v online škole, kde využívajú video chat, množstvo internetových programov a taktiež plnia hravé úlohy. Radi sa s Vami podelia o ich nádherné práce, ktoré nájdete vo fotoalbume.

  • Učíme z domu pridajte sa k nám

  • Učíme sa z domu

  • Pixle mixle na snehu

  • Medzinárodný deň materinskej reči

    „Kultúra slova, hovoreného i písaného, je zrkadlom kultúry národa,“ odznelo v rozhlasovej relácii žiakov 6.A triedy, ktorá otvorila tematický deň realizovaný dňa 21.2.2020 pri príležitosti Medzinárodného dňa materinskej reči, ktorý bol vyhlásený nadáciou UNESCO v roku 1999 a prvýkrát sa slávil v roku 2000.

    Žiaci 2. stupňa pod vedením učiteľov slovenského jazyka a svojich triednych učiteľov si prostredníctvom rôznych aktivít pripomenuli, že slovenský jazyk je naše kultúrne dedičstvo, ktoré treba chrániť a rozvíjať.

    Z ľúbozvučných slov nášho jazyka vytvorili plagáty. Podľa návodu TristanaTzaru vytvorili dadaistickú báseň. Tajomstvo spočívalo v rozstrihaní novinového článku na slová, ktoré uložili do klobúka. Náhodným výberom a ukladaním týchto slov potom  vznikli verše, z veršov strofy a zo strof básne.

    Prosím si chlebík s nátierkou či pomazánkou, lízatko či lízanku, salám či salámu? Rozhodnúť, ktoré slovo je spisovné, je niekedy veľmi ťažké. No aj táto úloha bola vyriešená.

    Rozcvička jazyka a hlasového ústrojenstva prebehla pomocou jazykolamov, čím sa žiaci pripravili na dramatizáciu rozprávky, balady aj príbehu zo života mladých.

    Krátka prednáška o vývine slovenského jazyka a vylúštenie tajničky otvorili poslednú tému – archaizmy. Ich význam bol prezradený bez slov – pantomímou a potom už nič nebránilo vzniku pekných príbehov sťa z 19. storočia.

    Náš materinský jazyk je naozaj ľúbozvučný a krásny. Buďme hrdí, že ho máme.

  • Karneval na ľade

    Tradičná udalosť, ktorú organizuje CVČ Adam a mesto Spišská Nová Ves, zabáva deti v čase fašiangov na zimnom štadióne. Ako každý rok, ani my sme neváhali a nedali sme sa zahanbiť. V nápaditých maskách sa predviedlo a zabavilo na ľadovej ploche 34 detí našej školy, čím sme získali putovný pohár CVČ za školu s najväčším počtom súťažiacich. Za nápaditosť a vlastnoručne vyrobenú masku bolo ešte spomedzi všetkých ocenených 7 našich detí. Ani ostatné deti neobišli naprázdno a tešili sladkej odmene. Po zábave, hre a korčuľovaní sme domov odchádzali s úsmevom na tvári a o rok si to určite zopakujeme znova.

    Vych. Jakubišinová a Svitanová

  • Hviezdoslavov Kubín

    24. 2. 2020 sa uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína na 1. stupni. Opäť sa na ňom stretli najlepší interpreti v oblasti umeleckého prednesu.

     V prednese poézie sa umiestnili:

    1. miesto – Simon Varga 2. C

    2. miesto – Simona Antoniová  4. B

    3. miesto – Martin Podhorány  4. C a Slavomír Sirko 2. A

    V prednese prózy sa umiestnili:

    1. miesto – Tamara Brejčáková  4. B

    2. miesto – Aneta Tomašková  3. A

    3. miesto – Daniel Varga 2. C

    Všetkým blahoželáme!

  • KARNEVAL NA 1. STUPNI

    K zvykom spojeným s prelomom zimy a jari, ktoré patria k najveselšími počas roka,  patria práve FAŠIANGY.  Od pradávna sa  oslavovali hravosťou, sprevádzali  ich zábavy i fašiangové sprievody masiek. Hravosť, radosť,  smiech a zábava boli mottom aj na našom školskom karnevale. Po predstavení masiek sme si dobre zatancovali a vyšantili sa . Prekvapením bola tombola, ktorá nás nechávala v očakávaní do poslednej ceny. K typickému pečivu tohto obdobia patria  smažené šišky - pampúšiky a fánky, ktoré sme si aj my vychutnali po ukončení zábavy. Ďakujeme všetkým pani učiteľkám a vychovávateľkám, ktoré sa o túto zábavu pre nás postarali, ako aj rodičom za ich krásne ceny do tomboly a karnevalové masky.

    Bola to super zábava!

  • Pexesáčik

    Táto hra  sa v ŠKD stala už pravidelnou. Deti ju hrajú na interaktívnej tabuli  od prvého až po štvrtý ročník.  Majú tak možnosť zistiť a porovnať svoje schopnosti  a zručnosti  v tejto aktivite. Najúspešnejšou hráčkou v tomto školskom roku sa stala Valika Václavíková z tretieho oddelenia.

  • SÚŤAŽ O NAJKRAJŠIU ENVIRO-NÁSTENKU

    V období od 1. – 29. 1. 2020 mali všetci žiaci druhého stupňa možnosť sa zapojiť do súťaže o najkrajšiu „enviro“-nástenku. Súťaž sa konala v rámci projektu Zelenej školy, do ktorého je naša škola opäť zapojená.

    Žiaci mali pri tvorbe výslednej nástenky voľnú ruku, mohli tak využiť všetku svoju fantáziu, ktorá sa v nich skrýva. Avšak, zaslúženú odmenu mohli získať len 3 triedy:

    - 1. miesto: 5.C trieda,

    - 2. miesto: 6.A trieda,

    - 3. miesto: 5.B trieda.

     

    Koordinátor: Mgr. Klaudia Šefčíková

  • BINGO V ŠKD

    Piatkové popoludnie sme si v školskom klube spríjemnili zábavnou spoločenskou hrou „Bingo“, v ktorej si deti preverili svoju pozornosť a šťastie v hre. Prvých šťastlivcov sme odmenili pamätnými ceruzkami.

  • DARUJ KNIHU

  • Snehuliakovo

    Nastal čas snehových radovánok. Hoci tento rok nám zima nedopriala veľa snehu, aj tak sme si ho s deťmi v školskom klube užili, ako len mohli.

    Bola aj guľovačka, aj sánkovačka a rôzne malé stavby a hry na snehu, no a na tých veľkých  snehuliakov si počkáme asi až na budúci rok :), ale aspoň sme si ich krásne s deťmi namaľovali :).

    Odmenou pre deti bola radosť , smiech a utužené priateľstvá.

     

    Zodpovedná: I. Šimová

  • Vybíjaná

    Deň vysvedčenia sme zakončili zábavným športovým popoludním  v školskom klube, v ktorom nechýbala naša známa športová aktivita, a to vybíjaná medzi jednotlivými oddeleniami, pri ktorej si mohli deti zdokonaliť herné návyky a potrebné zručnosti v kontakte s loptou. 

    Kvôli našim prváčikom sme zvolili dve varianty vybíjanej, a to štandardnú vybíjanú pre tretiakov a zábavnejšiu - hru "Na húsky" pre prvákov, ktorú si s radosťou zahrali potom aj tretiaci. Samozrejme nechýbali ani pohybové hry podľa výberu detí.

    Športové popoludnie splnilo svoj športový účel, zároveň vznikli nové priateľstvá a staré sa utužili. A keďže sme sa riadili heslom, resp. známym výrokom "v zdravom tele zdravý duch" , tak odmenou pre deti bola radosť z pohybu a medaila za šikovnosť.

     

    Zodpovedná: I. Šimová a M. Urbanová

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Z. Nejedlého 2, Spišská Nová Ves
    Z.Nejedlého 2, Spišská Nová Ves
  • -

Fotogaléria